reklama

V pohotovosti jsou také čínské bombardéry a podle některých zpráv i Rusko přesouvá k hranicím se Severní Koreou těžkou armádní techniku.

Severní Korea a americký prezident Donald Trump vystupňovali v posledních týdnech svou rétoriku. Americká vláda a Trump dali opakovaně najevo, že jsou odhodláni přimět KLDR k ukončení zbrojních programů všemi prostředky, včetně vojenských. KLDR nicméně provedla o víkendu nový neúspěšný raketový test a prohlásila, že bude v testování raket pokračovat.

Ve čtvrtek severokorejský oficiální list Rodong Sinmun pohrozil Spojeným státům mocným odstrašujícím útokem, který "promění americkou pevninu v popel". Americký ministr obrany James Mattis dnes v reakci řekl, že prohlášení KLDR jsou provokativní, ale v minulosti se ukázala jako planá a nelze jim tedy věřit.

Podle expertů by Pchjongjang mohl v brzké době uskutečnit také další jadernou zkoušku. Severní Korea často své zbrojní testy provádí u příležitosti důležitých výročí. Tím nejbližším je 85. výročí založení korejské lidové armády, které připadá na úterý 25. dubna, uvedl podle agentury Reuters mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení I Tuk-heng.

Zpravodajský server CNN s odvoláním na nejmenovaného představitele amerického ministerstva obrany napsal, že čínské útočné bombardéry schopné nést řízené střely byly ve středu uvedeny do stavu pohotovosti. Podle Spojených států jde o důkaz, že nejbližší spojenec KLDR Čína připravuje reakci na potenciální konflikt na Korejském poloostrově. V jihokorejských médiích se objevila zpráva, že Čína přemístila k severokorejským hranicím 150.000 vojáků.