Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok v centru Paříže vrhá stín na nedělní prezidentské volby. Francie žije pod stálou hrozbou terorismu, tvrdí Macron

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzské úřady znají totožnost útočníka, který ve čtvrtek večer na pařížské třídě Champs-Élysées u Vítězného oblouku zabil jednoho policistu a dva další zranil, zatím ji ale nechtějí zveřejnit.

Média dříve informovala, že jde o devětatřicetiletého Francouze s kriminální minulostí, který byl po útoku zabit. Policie mezitím začala vyslýchat tři lidi z útočníkova blízkého okolí. Útok se odehrál jen tři dny před prvním kolem prezidentských voleb. Kandidáti na prezidenta kvůli útoku zrušili své mítinky v závěru kampaně.

K atentátu se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS), podle které na policisty střílel její bojovník označovaný jako "Abu Yussef al-Belgiki (Belgičan abú Júsuf)". Belgická prokuratura nicméně tvrdí, že neexistuje žádný důkaz, že útočník byl z Belgie.

"Identita útočníka je známa a byla ověřena," řekl před novináři pařížský prokurátor François Molins. S ohledem na vyšetřování ale odmítl totožnost útočníka zveřejnit. Podle belgického ministra vnitra Jana Jambona byl útočníkem Francouz.

Policie v souvislosti s útokem prohledávala bydliště devětatřicetiletého Karima Cheurfiho v Chelles, uvedla agentura AP. List Le Parisien informoval, že Cheurfi byl v roce 2001 odsouzen za útok na policistu k 15 letům vězení. Policejní zdroje také uvedly, že dotyčný byl letos v únoru zadržen kvůli podezření, že vyhrožoval policistům zabitím, kvůli nedostatku důkazů byl ale propuštěn.

Mluvčí francouzského ministerstva vnitra v rozhlase uvedl, že policie pátrá po druhém podezřelém, kterého vytipovaly belgické bezpečnostní složky. Mezitím se však ukázalo, že podezřelý se sám přihlásil na komisařství v Antverpách na severu Belgie a že podle tamních úřadů nemá se střelbou v Paříži nic společného.

Spekuluje se také o dopadech, které bude mít útok na nedělní hlasování, zda ovlivní účast a zda pomůže kandidátům, kteří bezpečnost a boj proti terorismu a islamismu označují za svou prioritu.

Teroristé chtějí narušit hlasování v nadcházejících prezidentských volbách a jejich cílem je rozsévat strach. Řekl to dnes centrista Emmanuel Macron, který je favoritem voleb. Jejich první kolo se koná v neděli. Macron vyzval k jednotě národa a za hlavní politické úkoly do budoucna označil zajištění bezpečnosti občanů.

Macron v ranním pořadu televize RTL také zopakoval, že Francie žije pod stálou hrozbou terorismu a žít tak bude i nadále.

Zároveň zkritizoval plány svých hlavních politických soupeřů, konzervativce Françoise Fillona i nacionalistky Marine Le Penové na odebírání občanství osobám odsouzeným k terorismu. Označil to za neúčinné opatření, které pachatele od jejich činů neodrazuje. Ve skutečnosti je to podle něj čirá politická demagogie.

Policista, který přišel o život při čtvrtečním teroristickém útoku v Paříži, je dalším z mučedníků terorismu. Řekla to dnes kandidátka francouzských nacionalistů na prezidentskou funkci Marine Le Penová. Zároveň vyzvala současnou vládu, kterou soustavně obviňuje z nedostatku aktivity k zajištění bezpečnosti, k okamžitému vyhoštění migrantů s plným trestním rejstříkem.

"Válka, která je proti nám vedena, je nemilosrdná a neúprosná. Každý chápe, že ji nemůžeme prohrát," řekla Le Penová před novináři. Tento boj je podle ní veden s cílem podřídit zemi totalitní ideologii. "Jména těchto nových obětí se zařazují na dlouhý seznam mučedníků terorismu," dodala kandidátka, která má bezpečnost za jednu ze svých priorit v předvolební kampani.

Témata:  teroristický útok v Paříži - střelec zaútočil na Champs-Élysées Marine Le Pen Francie volby ve Francii 1 Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy