Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok v centru Paříže vrhá stín na nedělní prezidentské volby. Francie žije pod stálou hrozbou terorismu, tvrdí Macron

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzské úřady znají totožnost útočníka, který ve čtvrtek večer na pařížské třídě Champs-Élysées u Vítězného oblouku zabil jednoho policistu a dva další zranil, zatím ji ale nechtějí zveřejnit.

Média dříve informovala, že jde o devětatřicetiletého Francouze s kriminální minulostí, který byl po útoku zabit. Policie mezitím začala vyslýchat tři lidi z útočníkova blízkého okolí. Útok se odehrál jen tři dny před prvním kolem prezidentských voleb. Kandidáti na prezidenta kvůli útoku zrušili své mítinky v závěru kampaně.

K atentátu se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS), podle které na policisty střílel její bojovník označovaný jako "Abu Yussef al-Belgiki (Belgičan abú Júsuf)". Belgická prokuratura nicméně tvrdí, že neexistuje žádný důkaz, že útočník byl z Belgie.

"Identita útočníka je známa a byla ověřena," řekl před novináři pařížský prokurátor François Molins. S ohledem na vyšetřování ale odmítl totožnost útočníka zveřejnit. Podle belgického ministra vnitra Jana Jambona byl útočníkem Francouz.

Policie v souvislosti s útokem prohledávala bydliště devětatřicetiletého Karima Cheurfiho v Chelles, uvedla agentura AP. List Le Parisien informoval, že Cheurfi byl v roce 2001 odsouzen za útok na policistu k 15 letům vězení. Policejní zdroje také uvedly, že dotyčný byl letos v únoru zadržen kvůli podezření, že vyhrožoval policistům zabitím, kvůli nedostatku důkazů byl ale propuštěn.

Mluvčí francouzského ministerstva vnitra v rozhlase uvedl, že policie pátrá po druhém podezřelém, kterého vytipovaly belgické bezpečnostní složky. Mezitím se však ukázalo, že podezřelý se sám přihlásil na komisařství v Antverpách na severu Belgie a že podle tamních úřadů nemá se střelbou v Paříži nic společného.

Spekuluje se také o dopadech, které bude mít útok na nedělní hlasování, zda ovlivní účast a zda pomůže kandidátům, kteří bezpečnost a boj proti terorismu a islamismu označují za svou prioritu.

Teroristé chtějí narušit hlasování v nadcházejících prezidentských volbách a jejich cílem je rozsévat strach. Řekl to dnes centrista Emmanuel Macron, který je favoritem voleb. Jejich první kolo se koná v neděli. Macron vyzval k jednotě národa a za hlavní politické úkoly do budoucna označil zajištění bezpečnosti občanů.

Macron v ranním pořadu televize RTL také zopakoval, že Francie žije pod stálou hrozbou terorismu a žít tak bude i nadále.

Zároveň zkritizoval plány svých hlavních politických soupeřů, konzervativce Françoise Fillona i nacionalistky Marine Le Penové na odebírání občanství osobám odsouzeným k terorismu. Označil to za neúčinné opatření, které pachatele od jejich činů neodrazuje. Ve skutečnosti je to podle něj čirá politická demagogie.

Policista, který přišel o život při čtvrtečním teroristickém útoku v Paříži, je dalším z mučedníků terorismu. Řekla to dnes kandidátka francouzských nacionalistů na prezidentskou funkci Marine Le Penová. Zároveň vyzvala současnou vládu, kterou soustavně obviňuje z nedostatku aktivity k zajištění bezpečnosti, k okamžitému vyhoštění migrantů s plným trestním rejstříkem.

"Válka, která je proti nám vedena, je nemilosrdná a neúprosná. Každý chápe, že ji nemůžeme prohrát," řekla Le Penová před novináři. Tento boj je podle ní veden s cílem podřídit zemi totalitní ideologii. "Jména těchto nových obětí se zařazují na dlouhý seznam mučedníků terorismu," dodala kandidátka, která má bezpečnost za jednu ze svých priorit v předvolební kampani.

Témata:  teroristický útok v Paříži - střelec zaútočil na Champs-Élysées Marine Le Pen Francie volby ve Francii 1 Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy