Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lid Francie už toho o moc více nesnese, varuje po útoku Trump

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Washington/Paříž - Čtvrteční teroristický útok v Paříži, při kterém zahynul policista a další dva utrpěli zranění, bude mít podle prezidenta USA Donalda Trumpa velký dopad na nadcházející francouzské prezidentské volby.

"Další teroristický útok v Paříži. Lid Francie už toho o moc více nesnese. Na prezidentské volby to bude mít obří dopad," napsal Trump.

Někteří analytici naznačují, že čtvrteční atentát by mohl přinést hlasy kandidátům, kteří zastávají radikální přístup. Například konzervativec François Fillon nebo nacionalistka Marine Le Penová chtějí odebírat občanství osobám odsouzeným z terorismu.

Francouzský premiér Bernard Cazeneuve dnes obvinil nacionalistku Marine Le Penovou a pravicového konzervativce Françoise Fillona, že se před prezidentskými volbami snaží ze čtvrtečního teroristického útoku v Paříži vytěžit snadný politický kapitál. Oba politici, kteří se v nedělních volbách ucházejí o přízeň voličů, totiž obvinili jeho vládu, že nebere bezpečnostní rizika v zemi dostatečně vážně.

Cazeneuve se zostra pustil zejména do Le Penové. Ta vyzvala mimo jiné ke kontrole hranic či k vyhošťování cizinců, kteří představují pro Francii riziko. Upozornil také, že od teroristického útoku v listopadu 2015 jsou hranice pod kontrolou, desítkám tisíc lidí se zabránilo ve vstupu do země a desítky osob již byly vyhoštěny.

Předseda vlády upozornil, že Le Penové Národní fronta (FN) v posledních letech systematicky hlasovala proti všem protiteroristickým opatřením uzákoňovaným ve francouzském, ale i v Evropském parlamentu.

Francouzský premiér kritizoval také Fillona, který byl premiérem za vlády prezidenta Nicolase Sarkozyho a který dnes řekl, že varoval nynější socialistický kabinet před hrozbou islamismu.

Témata:  Donald Trump Francie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy