Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý senátor Novák bude v německé vazbě až do rozhodnutí o vydání

Vězení, ilustrační fotografie
Vězení, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Berlín - Vrchní zemský soud ve Frankfurtu dnes prodloužil vazbu bývalému českému senátorovi Alexandru Novákovi. Novák v České republice čelí obvinění z manipulace při rozdělování evropských dotací.

O jeho vydání do České republiky by měl soud rozhodnout na začátku května. ČTK o tom informovala mluvčí frankfurtského soudu Gundula Fehnsová-Böerová.

"Vrchní zemský soud ve Frankfurtu nad Mohanem rozhodnutím z 21. dubna 2017 nařídil pokračování vazby," informovala Fehnsová-Böerová. Dodala, že o Novákově vydání soud rozhodne pravděpodobně začátkem května.

Obvinění bývalého senátora Nováka se týká manipulací v rámci Regionálního operačního programu Severozápad v Ústeckém a Karlovarském kraji. V případu je obviněno 24 lidí, jsou mezi nimi politici, vysocí úředníci a podnikatelé.

Bývalého politika zadržela německá policie 24. prosince loňského roku na letišti ve Frankfurtu. Začátkem ledna ho vrchní zemský soud poslal do vydávací vazby, kterou prodloužil nejdříve v únoru a znovu dnes.

Protože Novák odmítl zjednodušené řízení, musí soud vyhodnotit přípustnost jeho vydání do Česka. Příslušnou žádost mu nedávno doručilo vrchní státní zastupitelství ve Frankfurtu.

Témata:  Alexandr Novák Německo věznice

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.