Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie už pociťuje brexit?: Maloobchodní tržby se propadly nejvíce za sedm let

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Maloobchodní tržby v Británii se v prvním čtvrtletí propadly o 1,4 procenta, tedy nejvíce za posledních sedm let. Stojí za tím růst cen po hlasování o vystoupení Británie z Evropské unie (EU).

Oznámil to dnes britský statistický úřad. Libra na zprávu reagovala poklesem. Ještě v posledním loňském čtvrtletí tržby rostly tempem 0,8 procenta.

Nynější mezičtvrtletní propad je nejvýraznější od roku 2010. Výdaje domácností byly přitom dosud hlavním motorem britské ekonomiky. Tu nyní podle části ekonomů čeká prudké zpomalení tempa růstu.

Takový vývoj není dobrou zprávou pro britskou premiérku Theresu Mayovou. Mayová vyhlásila na červen předčasné volby, aby posílala svůj mandát pro vyjednávání o vystoupení Británie z EU.

"Rodiny čelí největšímu nárůstu životních nákladů za poslední tři roky a rychle si utahují opasky," řekl agentuře Reuters Richard Lim, šéf poradenské firmy Retail Economics consultancy.

Dodal, že má obavy o budoucnost maloobchodu, který ohrožuje výbušná směs rostoucích nákladů spolu s nižší poptávkou a zvýšenou politickou a ekonomickou nejistotou.

Témata:  Brexit Velká Británie ekonomika

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.