Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na evakuační konvoj u syrského Halabu útočila bývalá An-Nusra, tvrdí Asad

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Damašek - Útok na evakuační konvoj u Halabu (Aleppa), při kterém v sobotu zemřelo na 126 lidí, provedla podle syrského prezidenta Bašára Asada Fronta dobytí Sýrie (dřívější An-Nusra).

Podle agentury Reuters to dnes uvedla libanonská televize Al-Majadín. K sebevražednému atentátu se zatím oficiálně nikdo nepřihlásil.

Fronta dobytí Sýrie vznikla letos v lednu z bývalé fronty An-Nusra, která se bojů v Sýrii účastnila jako hlavní radikální skupina napojená na teroristickou síť Al-Káida. Nyní je Fronta dobytí Sýrie součástí aliance radikálů, která si říká Tahrír aš-Šám.

Sebevražedný atentátník odpálil vůz plný výbušnin v sobotu v blízkosti asi 75 autobusů, v nichž byli převážně šíitští civilisté. Obyvatelé dvou šíitských vesnic čekali v tranzitní zóně na vstup do Halabu (Aleppa), který má pod kontrolou od prosince syrská vláda.

Evakuace civilistů a opozičních bojovníků ze čtyř obléhaných lokalit, která byla v Sýrii ve středu obnovena po sebevražedném útoku na evakuační konvoj, se ve čtvrtek opět zastavila. Důvodem je požadavek povstalců na propuštění několika stovek rebelů, které vězní syrský režim. To je i součástí evakuační dohody. S odvoláním na exilovou Syrskou organizaci pro lidská práva (SOHR) o tom dnes informovala agentura AFP.

"Autobusy se nepohnou dál, dokud režim neosvobodí 750 vězňů a dokud ti nedorazí do oblastí ovládaných povstalci," uvedla SOHR. Dohoda o výměně civilistů a rebelů ze čtyř lokalit byla uzavřena v březnu. Mimo jiné předpokládá, aby během dvou fází evakuace bylo propuštěno asi 1500 vězňů, které drží syrský režim.

Zhruba 50 autobusů s asi třemi tisíci lidí ze dvou šíitských obcí z provincie Idlib zastavili povstalci v Rášidínu u Halabu (Aleppa). Právě v Rášidínu, který je využíván jako tranzitní zóna pro nynější evakuaci, se v sobotu u jiného konvoje ve voze plném výbušnin odpálil sebevražedný atentátník. Zabil 126 lidí, včetně asi 60 dětí.

Témata:  Sýrie Syrská krize Bašár Asad

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy