Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Alžběta II. oslavuje, dnes je jí 91 let

Alžběta II.
Alžběta II.
Foto: Daily Telegraph

Londýn - Britské královně Alžbětě II. je dnes 91 let. Oficiálně slaví narozeniny druhou červnovou sobotu, což letos připadá na 10. června. Desátého června má narozeniny i Alžbětin manžel princ Philip, kterému bude 96 let.

Královniny narozeniny nicméně v poledne připomnělo 41 dělostřeleckých salv v londýnském Hyde Parku, dalších 21 salv se pak rozeznělo v parku před anglickým hradem Windsor, kde nyní Alžběta II. pobývá. Před jejím oficiálním londýnským sídlem v Buckinghamském paláci zahrála královně narozeninovou píseň Happy Birthday To You (Šťastné narozeniny) irská garda.

Britská královna je v současné době nejstarším vládnoucím monarchou na světě. Během její vlády se ve funkci vystřídalo 13 britských premiérů počínaje Winstonem Churchillem a konče nynější ministerskou předsedkyní Theresou Mayovou.

Osobně se také setkala s 12 americkými prezidenty, tím posledním byla nyní již bývalá demokratická hlava státu Barack Obama. Očekává se, že přijme i nového prezidenta Donalda Trumpa, který se do Británie letos chystá. Agentura AP poznamenala, že královna tak jednala s více než čtvrtinou všech amerických prezidentů.

Témata:  Královna Alžběta II. Velká Británie EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.