reklama

Třiačtyřicetiletý novinář a humanitární aktivista Del Grande byl zatčen 10. dubna v provincii Hatay na jihu Turecka u hranic se Sýrií. Podle jeho partnerky Alexandry D'Onofriové byl zatčen, protože "mluvil s uprchlíky".

Podle italského konzula v Turecku, který novináře ve vězení dnes navštívil, je zdravotní stav Gabriela Del Grande dobrý. Může se ale brzy zhoršit, neboť reportér začal držet hladovku.

"Gabriele drží hladovku, přijímá jen tekutiny. Navštěvuje ho lékař, jehož jsem si vyžádal od tureckých úřadů," uvedl italský ministr zahraničí Angelino Alfano.

Dodal, že novinář se mohl setkat s právníkem. Turecký advokát Taner Kiliç podle agentury ANSA uvedl, že žurnalista je ve vězení držen ilegálně. "Nebyla vznesena žádná obvinění," řekl Kiliç s tím, že mu úřady nedovolily nahlédnout do novinářova spisu.

V Turecku platí od loňského července výjimečný stav, který byl zaveden po pokusu o převrat a který mimo jiné umožňuje prezidentovi vládnout pomocí dekretů. Jedním z prvních dekretů byla prodloužena na 30 dnů doba, po kterou může být osoba zadržována ve vazbě bez vznesení obvinění.