reklama

Napsal to zpravodajský server Politico. Hlasovat by se prý mělo už příští týden, aby si Donald Trump vylepšil bilanci první stovky dnů v Bílém domě, kterou dovrší 29. dubna.

Osud hlasování přitom podle amerického serveru není zdaleka jistý a dolní komora Kongresu zatím hlasování o Obamacare v plánu nemá. Oficiálně Bílý dům ani nemá žádné páky, jak pracovní program zákonodárného sboru ovlivnit. Kongres se po dvoutýdenní velikonoční přestávce poprvé znovu sejde příští úterý. Na vyjednání podpory pro zrušení Obamacare tak republikáni budou mít jen pár dnů.

Mohla by se tedy opakovat situace z konce března, kdy se sice k hlasování ve Sněmovně reprezentantů schylovalo, ale Trump na poslední chvíli návrh stáhl. Republikáni totiž nesehnali dostatečný počet 236 hlasů, když se proti odvolání Obamovy reformy postavili kromě demokratů i republikánští konzervativci.

Názory na možnost druhého, tentokrát úspěšnějšího pokusu o zrušení Obamacare se podle serveru Politico různí, převažuje ale skepse. Korunu panující nejistotě nasadila samotná prezidentská kancelář, která prý oznámila, že návrh dohody o zrušení zdravotní reformy a obrys její budoucí podoby poslancům předloží možná už dnes. Podle republikánských poslanců nic takového nelze stihnout.