reklama

O jeho jednání dnes informovala kancelář Senátu. Štěch hovořil s prezidentem Jánosem Áderem, předsedou parlamentu László Kövérem a ministry obrany a vnitra. Svou návštěvu pak zakončil návštěvou Visegrádu.

Hlavním tématem jednání české delegace v Maďarsku byla migrace, včetně kontroverzního rozhodnutí Budapešti zadržovat migranty na hranicích. To je podle Štěcha přijatelným krokem země, která chce především chránit své občany.

"S tím, jak takzvaný Islámský stát postupně ztrácí své pozice, začíná být naprosto zřejmé, že do Evropy může přicházet stále více jeho bývalých bojovníků, kteří budou žít v naší společnosti. V budoucnosti ale mohou být aktivizováni anebo si navzájem vyřizovat účty, což je pro Evropu extrémně nebezpečné," řekl Štěch.

Na základě nových opatření mají žadatelé o azyl pobývat do vyřízení své žádosti pouze ve dvou táborech na jižní hranici Maďarska. Budapešť si kvůli tomu vysloužila kritiku.

Zadržování migrantů na hranicích uplatňovalo Maďarsko již v minulosti, praxi ale zrušilo v roce 2013 na nátlak Evropské unie, vysokého komisaře OSN pro uprchlíky a Evropského soudu pro lidská práva.