Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko na zcestí? Gorbačov varuje před Putinem a žádá demokratické změny

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Washington - Autoritářské metody Vladimira Putina byly zpočátku oprávněné, avšak za cenu snížení role parlamentu, soudů a občanské společnosti a omezení nezávislosti médií. V článku pro americký časopis Time to napsal poslední sovětský vůdce Michail Gorbačov.

Beze změny řízení státu a bez demokracie nemůže podle něj dnešní Rusko uspět.

Putin zdědil po dřívějším ruském prezidentovi Borisi Jelcinovi krizi, ale byl velmi úspěšný ve stabilizaci situace, dokázal zachovat ruský stát a zlepšit jeho ekonomiku, soudí Gorbačov.

Autoritářská opatření a režim "ručního řízení", k nimž se v první etapě uchyloval, byly správné. Cenou bylo ale snížení role parlamentu a dalších institucí a omezeni nezávislosti médií.

"Tyto chyby jsou stále viditelnější: hospodářský růst se zastavil ještě před zhoršením vztahů se Západem a před vyhlášením sankcí a rostoucí měrou ovlivňuje životy lidí," konstatoval bývalý prezident.

Za hlavní problémy dnešního Ruska Gorbačov považuje stagnující ekonomiku a pokles životní úrovně, masovou chudobu, korupci, nezákonné obohacování hrstky lidí a degradaci vzdělávání, zdravotní péče a vědy.

Témata:  Michail Gorbačov Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy