Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novináři přišli s tvrzením, že let MH17 při kterém zemřelo 298 lidí sestřelila ruská raketa

Vyšetřovatelé poskládali vrak z trosek letu MH17
Vyšetřovatelé poskládali vrak z trosek letu MH17
Foto: Reprofoto SkyNews

Kyjev – Skupina investigativních novinářů, která si říká Bellingcat tvrdí, že objevila důkaz, že byl let MH17 společnosti Malaysia Airlines, který se zřítil nad Ukrajinou, sestřelen raketou Buk patřící 53. divizi ruských ozbrojených sil. Při neštěstí zemřelo všech 298 lidí na palubě.

O tom, kdo letadlo sestřelil, se dlouhodobě vedou spory. Ukrajinská vláda obviňuje proruské separatisty, k tomu se přiklání i nizozemští vyšetřovatelé. Moskva viní ukrajinskou armádu. Vyšetřování se dlouhodobě věnuje také skupina novinářů, která si říká Bellingcat. Ta už dříve uvedla, že je do věci zřejmě zapletena 53. protiletadlová raketová brigáda Ruské federace.

Investigativní novináři teď tvrdí, že svou původní domněnku mohou doložit důkazy. Let 17 byl sestřelen pomocí sytému Buk, který patřil do 53. divize ruských ozbrojených sil, uvedla skupina s tím, že odborníkům se podařilo získat přímo číslo vozidla, které potvrzuje jeho původ.

Oznámil to Aric Toler z organizace Bellingcat. „Přesné číslo Buku nebylo dosud známo. Prostřední číslice byla přemalována. Podařilo se nám toto číslo obnovit. Bylo to 332," řekl Tolec v rozhovoru pro ukrajinský server Espreso.tv. Dodal, že úplná zpráva o analýze bude zveřejněna 3. května, tedy dnes.

„Po odvysílání dokumentárního filmu na BBC2 o sestřelení letu MH17 budeme zveřejňovat nové zprávy identifikující Buk 3x2, tedy raketu zodpovědnou za tragédii. Před tím, než jsme konečně rozluštili tajemství prostřední číslice, která byla začerněna, když byl raketomet v roce 2014 naposledy viděn, jsme prošli materiály staré až 5 let, a určili jsme různé jedinečné vlastnosti tohoto Buku. Tato zpráva bude zveřejněna ve 22:00 britského času. Zpráva bude k dispozici v ruštině, němčině a angličtině," uvedla skupina na svém facebookovém profilu.

Malajská letadlo mířící z Amsterodamu do Kuala Lumpur-MH17 bylo sestřeleno nad Ukrajinou dne 17. července 2014, zahynulo všech 298 lidí na palubě. Analýza poškozených kusů trosek ukázala, že byl sestřelen raketou země-vzduch BUK. To později potvrdila i zpráva nizozemských vyšetřovatelů.

Témata:  sestřelení Boeingu 777 nad Ukrajinou Rusko raketa

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy