reklama

Rozsáhlé oblasti kalifornského města San Franciska dnes postihl výpadek dodávky elektřiny, který ochromil dopravu a obchod a zbavil proudu na 90.000 úřadů a domácností. Ve strmých městských ulicích přestaly jezdit slavné lanové tramvaje, lidé v potemnělých stanicích metra si svítili mobilními telefony a chaotickou dopravu řídili "ručně" policisté.

Obchody a úřady pustily zaměstnance domů, protože není jasné, kdy energetici dodávku proudu obnoví. Ulice města byly podle agentury Reuters plné lidí, kteří kráčeli pěšky do svých domovů. Podle některých médií byla bez proudu celá polovina města.

O příčinách radnice obyvatele téměř milionového města zatím neinformovala. Podle některých místních médií byl zaznamenán požár v jedné z rozvodných stanic, ale zda byl právě on příčinou "blackoutu" není jisté.

Městské úřady vyzvaly obyvatele, aby nepoužívali linku tísňového volání, pokud nepůjde o záchranu života. Výpadek postihl centrum a finanční čtvrť, ochromena byla i příměstská doprava. Nemocnice přestaly operovat, obrazovky bankomatů potemněly a v ulicích se rozvrčely mobilní generátory.