Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Panama Papers: Dva společníci Mossack Fonseca byli propuštěni z vazby

Panama Papers
Panama Papers
Foto: Pixabay

Panama - Dva společníci advokátní kanceláře Mossack Fonseca, která proslula kauzou takzvaných Panamských dokumentů (Panama Papers), byli propuštěni z vazby na kauci.

Ramón Fonseca a Jürgen Mossack museli zaplatit každý půl milionu dolarů (zhruba 12,5 milionu korun), z rozhodnutí příslušného soud kromě toho nesmějí opustit zemi bez soudního povolení. Proti oběma je nyní vedeno vyšetřování pro podezření z praní špinavých peněz, informovaly zahraniční agentury.

Mossack a Fonseca byli oficiálně vzati do vazby v polovině února. Nešlo ale o zakládání společností v daňových rájích, jímž tato kancelář řadě politiků a celebrit pomáhala k obcházení daňových zákonů.

Mossack a Fonseca jsou hlavními společníky firmy, která se od 80. let specializuje na obchodní právo a investiční poradenství. Loni média zveřejnila informace z asi 11 milionů uniklých dokumentů této společnosti, z nichž mimo jiné vyplynulo, že řada politiků a celebrit z celého světa využívala tuto advokátní kancelář k obcházení daňových zákonů. Společnost Mossack Fonseca tvrdí, že zakládáním společností v daňových rájích neprovedla nic nezákonného.

Ramón Fonseca na svém twitterovém účtu rovněž popřel, že by firma měla něco společného s obří korupční kauzou Lava Jato (Automyčka) v Brazílii, která se týká přidělování státních zakázek firmy Petrobras. V této kauze je vyšetřována i řada brazilských politiků a politiků několika zemí Latinské Ameriky.

Témata:  Panama Panama Papers

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy