Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR vyhrožuje Americe potopením námořní flotily

Severokorejské rakety BM25 Musudan
Severokorejské rakety BM25 Musudan
Foto: Daily Telegraph

Pchjongjang - Severní Korea pohrozila Spojeným státům, že potopí jejich letadlovou loď Carl Vinson. Chce tím ukázat svoji vojenskou převahu. S prohlášením přišla poté, co se k americké skupině lodí přidaly dvě japonská plavidla ve Filipínském moři.

"Naše revoluční síly jsou bojeschopné a připravené potopit americké loďstvo jedním útokem," pohrozila dnes Severní Korea v režimních novinách Rodong Sinmum. Útokem na letadlovou loď Carl Vinson by prý demonstrovala svou sílu. Komentář je na straně tři novin, hned po dvoustránkovém hlavním článku o Kimově návštěvě prasečí farmy. Deník označil americkou letadlovou loď Carl Vinson doslova za "nevychované zvíře".

Na výhrůžky reagoval také čínský ministr zahraničí Wang Yi, který při příležitosti své návštěvy Řecka sdělil, že už bylo dost ukazování sil a konfrontace. Vyzval k zachování klidu."Situaci je třeba řešit pokojně a racionálně," uvedl Wang Yi.

Americký ministr obrany Jim Mattis už v pátek uvedl, že výroky Severní Koreje jsou pouze provokativní. V minulosti se prý vždy ukázaly být prázdnými a neměly by tedy být brány důvěryhodně. "Jejich slova nebyla upřímná," řekl v té souvislosti při návštěvě Tel Avivu.

Trump vyslal americké lodě ke Korejskému poloostrovu v reakci na jaderné testy, které uskutečnil Kimův režim a také na jeho výhrůžky, že KLDR zaútočí na Američany a jejich spojence. Loďstvo by mělo k břehům dorazit v řádu dnů.

Letadlovou loď Carl Vinson doprovázejí také dvě japonská plavidla. Jde o lodě Samidare a Ashigara, které opustily západní břehy Japonska v pátek, aby se připojily k americkému Carlu Vinsonovi. Původně mělo loďstvo namířeno k australským břehům, po raketových testech Kim Čong-una však Trump nařídil změnu kurzu do oblasti Korejského poloostrova. 

Minulý čtvrtek americký prezident Trump požádal Čínu, aby vyvinula úsilí k umírnění "hrozeb Severní Koreje" poté, co státní média KLDR varovaly Spojené státy před "super-mohutným preventivním útokem."

Témata:  Severní Korea Donald Trump USS Carl Vinson USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.