Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámští kněží káží na vysokých školách v USA zabíjení pohanů a oddanost džihádu

Muslim
Muslim
Foto: Pixabay

Doha/Washington – Americké vysoké školy poukázaly na závažný problém, ke kterému dochází v rámci komplexu Education City („Město vzdělání“), které leží poblíž katarského hlavního města Doha. Podle amerického serveru Voice of America zde radikální islámští kněží káží náboženskou nesnášenlivost.

Education City je vzdělávací komplex, ve kterém se nachází univerzity z celého světa, včetně šesti univerzit z USA. Právě tyto univerzity poukázaly na fakt, že v místní mešitě káží radikální islámští kněží, kteří podle nich například démonizují křesťany a židy.

Jedním z nich je například Musaddir Ahmed, který v rámci svého proslovu 18. března vyzval k „zabíjení pohanů" a uvedl, že „nikdo nemá být ušetřen". Další z nich také vyzval k zabíjení nevěřících a přidal, že se jedná i o šiítské muslimy. „Oddanost člověka džihádu pro Alláha a jeho ochota prolévat krev, drtit lebky a odřezávat části těla ... představují pro věřícího čest," uvedl.

Další z nich, egyptský fundamentalista Omar Abdelkáfí, zde měl také přednášku, v rámci které uvedl, že útoky na redakci časopisu Charlie Hebdo byly jen „pokračováním komedie o 11. září," a dodal, že muslimové s těmito útoky neměli nic společného.

Americké vysoké školy nyní doufají, že se jim podaří proti podobným přednáškám zakročit. David Weinberg, který je analytikem washingtonské skupiny Foundation for the Defence of Democracies („Nadace za obranu demokracie") uvádí, že americké vysoké školy „proti tomu musí vystoupit."

Weinberg varuje, že kázání, která bylo v mešitě možné vyslechnout, porušují veřejnou přísahu katarské vlády bojovat proti ideologii radikálního islamismu.

Témata:  Katar Islám univerzity

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 12:34

USA o útoku na Izrael údajně věděly několik dní dopředu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v neděli kategoricky odmítla tvrzení tureckých, jordánských a iráckých představitelů, podle nichž Írán 72 hodin před masivním dronovým a raketovým útokem na Izrael varoval Spojené státy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy