Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důvěra britských spotřebitelů klesla kvůli vysoké inflaci, ukázal průzkum

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Průzkum poradenské společnosti Deloitte ukázal, že důvěra britských spotřebitelů se v prvním čtvrtletí snížila. Důvodem je vysoká inflace. V ohrožení je tak nejdůležitější tahoun růstu britské ekonomiky.

Čtvrtletní index spotřebitelské důvěry se snížil na -7 z -6 v posledním čtvrtletí 2016. "Bezprostředně po červnovém referendu o vystoupení Británie z Evropské unie zůstaly výdaje domácností vysoké, ale s postupující inflací a pomalejším růstem mezd se ocitají pod tlakem," myslí si ekonom Deloitte Ian Stewart.

Na vyšších cenách nese vinu propad britské libry po referendu. Podle stratéga britské centrální banky Michaela Saunderse by se navíc inflace mohla už koncem tohoto roku, nebo začátkem roku 2018, vyšplhat až na tři procenta.

Centrální banka již dříve upozorňovala na úzký vztah mezi spotřebitelskými náladami a vzestupy a pády cen nemovitostí. Webová stránka nabízející prodej nemovitostí v Británii Rightmove agentuře Reuters sdělila, že průměrná cena nabízených domů a bytů se v dubnu zvýšila o 1,1 procenta v porovnání s minulým měsícem. V předchozích letech ale podle firmy prý v dubnu rostla o 1,6 procenta.

Takový vývoj může být čárou přes rozpočet pro britskou premiérku Theresu Mayovou, která vyhlásila na červen předčasné volby. Doufala totiž, že spotřebitelé se ještě stále budou těšit z neočekávaného ekonomického růstu v roce 2016.

Témata:  Velká Británie inflace ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy