reklama

"Její úspěch odráží nesmírné naštvání občanů kvůli politické a společenské stagnaci v zemi," píše list Süddeutsche Zeitung o Le Penové. U voličů šéfky Národní fronty se podle něj spojuje frustrace z arogantní elity s tématem přistěhovalectví. Ani Le Penová ale ve skutečnosti nemůže změnit jejich situaci, určitě ne svými dosavadními sliby.

"Slabost politické třídy umožnila vzestup outsidera, který dosud nikdy nebyl zvolen do úřadu a donedávna ani nedisponoval politickým aparátem," soudí bavorský deník o Macronovi.

"Výsledek prvního kola voleb umožňuje vydechnout, šťastně vydechnout. Více ale ne," konstatuje deník Die Welt, podle něhož hlasování, v němž do druhého kola nepostoupil žádný z kandidátů tradičně nejsilnějších stran, ukázalo, jak zoufalá je politická situace ve Francii. "Více než 40 procent těch, kteří odevzdali svůj hlas, volilo pravicově nebo levicově radikální kandidáty, kteří chtějí zúčtovat se 'systémem' - Marine Le Penovou a Jeana-Luca Mélenchona," podotýká list.

"Macron nezískal první místo proto, že by nabízel přesvědčivý recept proti francouzské mizérii, ale protože se mu - jako vzorovému žáku starého elitního režimu - podařilo prezentovat se jako outsider, revolucionář, jako muž zdola. Dvě třetiny voličů dosavadní politické třídě Francie - a zde jde skutečně o třídu - vyslovili nedůvěru," míní deník.

"V podobě Macrona a Le Penové proti sobě stojí dvě představy o společenské a politické budoucnosti Francie, které nemohou být odlišnější," je přesvědčena komentátorka serveru Spiegel Online. "Emmanuel Macron prosazuje všechno to, co by Le Penová ráda zrušila. Ve svých proslovech načrtává vizi energií nabité a dopředu směřující země, která globalizaci vnímá jako šanci, nikoliv ohrožení. Naproti tomu Le Penová se chce odvrátit od Evropy," píše server.

"Poprvé od konce druhé světové války se stalo, že do druhého kola prezidentských voleb se nedostal zástupce některé z hlavních pravicových nebo levicových stran," slovenský list Denník N. Dodal, že podle všech průzkumů by se Macron v souboji s Le Penovou měl stát jednoznačným vítězem.

Podle listu Sme by se průzkumy tentokrát neměly mýlit a Macron by měl vyhrát druhé kolo prezidentských voleb s velkým náskokem. "Měl to být velký test pro průzkumy veřejného mínění, které se v uplynulých měsících fatálně mýlily. Nepředpovídaly brexit, vítězství Donalda Trumpa a mnozí se obávali, že podceňují i skutečnou podporu Le Penové. Francouzské prezidentské volby ovšem tentokrát dopadly téměř stejně, jak předpovídaly agentury," uvedl list.

Ještě před zveřejněním konečných výsledků prvního kola voleb francouzského prezidenta blahopřál Macronovi ministr financí a místopředseda nejsilnější slovenské vládní strany Směr-sociální demokracie Peter Kažimír. "Hodně štěstí ve druhém kole," napsal Kažimír na twitteru.