Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střelba a policejní obvinění obvinění kvůli fotce. V Turecku se k novinářům chovají jako k teroristům

Turecko, ilustrační foto
Turecko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ankara – O Turecku se v dnešní Evropě mluví zejména v souvislosti s dohodou EU-Turecko, v rámci které by mělo Turecko získat i bezvízový styk s EU: Kritici ale upozorňují na porušování lidských práv a svobody slova v této zemi. Na to upozorňuje i britský deník The Guardian.

Novináři jako teroristé?

Deník například mluví o případu Refika Tekina, oceněného fotografa, který monitoroval situaci v převážně kurdském městě Cizre na jihovýchodě Turecka. Jen po měsíci z něj ale „zpráva provládní zpravodajské agentury udělala teroristu," uvádí deník.

„Tekin doprovázel skupinu, která nesla bílé vlajky a chtěla z ulice poblíž odnést mrtvá těla a zraněné, když po nich najednou příslušníci bezpečnostních jednotek začali střílet. Zranili devět lidí a dva zabili – mezi nimi byl i člen městské rady. Tekin byl postřelen, ale natáčel dál."

Jeden policistů následně dovlekl Tekina k sanitce. „Ten policista na mě řval, abych se na něj nekoukal. Říkal: ‚Všichni jste teroristi, poznáte sílu Turků.' To mi přišlo obzvláště divné. Copak nejsem občanem této země?" řekl o události Tekin.

Tekin byl následně obviněn z příslušnosti k teroristické skupině. Ačkoliv byla následně tato obvinění stažena, tlak na novináře zůstává podle deníku velmi silný.

Je Turecko svobodné?

„Pro novináře je stále těžší a těžší sledovat, co se v kurské oblasti děje. Vláda ovládá, o čem se mluví, a velká část země tak nemá šanci zjistit, co se děje," varuje Tekin.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan trvá na tom, že jeho země patří k těm nejsvobodnějším na celém světě. Komise na ochranu novinářů (CPJ) ale nedávno v dopise tureckému premiérovi Ahmetu Davutogluovi uvedla, že je zde svoboda tisku „v obležení". Poukázala také na „rostoucí počet vězněných novinářů, vzestup násilí proti novinářům a šikanu nových médií, které jsou vůči vládě kritické".

Podle Indexu světové svobody tisku, kterou zveřejnila organizace Reportéři bez hranic, je Turecko mezi 180 státy až na 151. místě.

Podle deníku dochází k uzavírání účtů na sociálních sítích, které se vyjadřují sympaticky ke Kurdům. Došlo také k propouštění novinářů, kteří publikovali zprávy o dění v regionu.

Království lží

„Reportéři prokurdských deníků jsou opakovaně zadržování a hrozí jim násilí a šikana ze strany bezpečnostních jednotek. Podle CPJ v období mezi 1. prosincem minulého roku a únorem letošního roku došlo k zatčení alespoň sedmi kurských novinářů. Dva reportéři, kteří pracovali pro prokurdskou zpravodajskou agenturu Dicle, byli zadrženi v dubnu a jedna internistka byla formálně zatčena kvůli obvinění z terorismu," uvádí dále deník.

Güler Canová z této agentury uvádí, že jsou novináři nazývány teroristy za to, že dělají svou práci. „Používají články, na kterých pracujeme, jako ‚důkazy' u soudu a zhoršuje se to," uvedla.

Jak ale deník varuje, svobodu nemají ani novináři z provládních médií. „Někteří novináři, kteří pracují pro mainstreamová média, tvrdí, že jsou jejich zprávy často velmi cenzurovány editory a že některé zpravodajské agentury preferují novináře z Ankary nebo Istanbulu místo místních, protože ti jsou podle nich ‚příliš emocionální'," tvrdí dále deník.

Spolu s tím podle deníku klesá i důvěra veřejnosti v mainstreamová média, která jsou často z toho důvodu parodována. „Dostali jsme se do situace, kdy média, která přesně nevystihují názory vlády, jsou považována za nepřítele. I mezi novináři došlo k extrémní polarizaci. Turecko se stalo královstvím lživých zpráv," okomentoval to Refik Tekin.

Témata:  Turecko novináři svoboda médií

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy