Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Diplomatická roztržka? Netanjahu pohrozil zrušením schůzky s německým ministrem zahraničí

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Foto: Facebook

Jeruzalém/Berlín/Londýn - Šéf německé diplomacie Sigmar Gabriel je v Izraeli na třídenní návštěvě, kde se má setkat se zástupci dvou nevládních organizací, které kritizují izraelské chování na okupovaném Západním břehu. To se nelíbí premiérovi Benjaminu Netanjahuovi. Izraelsko-palestinský spor ale zasahuje i do kultury.

Netanjahu pohrozil zrušením schůzky s Gabrielem. Ultimátum německému hostu potvrdil agentuře AP zdroj z úřadu izraelské vlády. Schůzka je plánována na dnešek. Před cestou do židovského státu Gabriel navštívil Jordánsko.

Gabriel v neděli před cestou na Blízký východ řekl, že úzké vztahy s Izraelem jsou jedním z pilířů německé zahraniční politiky, Berlín však hodlá i nadále tlačit Izrael k vytvoření dvou států jako řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Gabriel se podle agentury DPA kromě Netanjahua má setkat i s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem.

Skupina osobností převážně z uměleckého světa vyzvala v otevřeném dopise britskou rockovou kapelu Radiohead, aby zrušila koncert 19. července v Izraeli.

Dopis podepsali například režisér Ken Loach, baskytarista a někdejší frontman britské kapely Pink Floyd Roger Waters nebo jihoafrický arcibiskup Desmond Tutu, napsal britský list The Guardian.

Signatáři listu skupinu Radiohead vyzývají, aby se přidala ke kulturnímu bojkotu Izraele, "kde je na palestinský lid uvalen systém apartheidu". Kapelu, která podpořila nezávislost Tibetu, dopis obviňuje z uplatňování dvojího metru.

Témata:  Izrael Benjamin Netanjahu Sigmar Gabriel

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy