reklama

Před dvěma lety narazila badatelka z Harvardovy univerzity Emily Sneffová na neobvyklou poznámku v katalogu anglického archivu. Zvědavost v ní vzbudila informace, že zmíněná kopie je psaná na pergamenu. Když Sneffová a její kolegyně Danielle Allenová vyžádaný dokument poprvé spatřily, užasly. "Viděly jsme spoustu kopií, ale žádnou, jako je tato," řekla historička AP.

Pátrání obou vědkyň vedlo k objevu, který by mohl vrhnout nové světlo na zakládající listinu Spojených států. Dokument studoval malý vědecký tým dva roky a teprve minulý týden se podělil o své závěry s dalšími vědci.

Experti objevenému dokumentu říkají Deklarace ze Sussexu. Pochází z 80. let 18. století.

Po deklaraci uložené ve Washingtonu je deklarace ze Sussexu teprve druhou známou kopií psanou na pergamenu. Liší se ale například tím, že jména signatářů nejsou uvedena ve stejném pořadí, které je tu spíš nahodilé. Historičky v tom vidí snahu zdůraznit jednotu národa na úkor jednotlivých států.

Historici se domnívají, že dokument mohl patřit třetímu vévodovi z Richmondu, označovanému za "radikální" pro jeho podporu americké revoluce. Pergamen se pak údajně stal majetkem místního právníka, který zastupoval rodinu. Do archivu Západního Sussexu byl uložen v 50. letech minulého století. Jak přesně se tam ale dostal, je stále záhadou.