Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA posílají do Estonska kvůli Rusku neviditelné stíhačky

F-35 Joint Strike Fighter
F-35 Joint Strike Fighter
Foto: www.army.mil

Washington - Spojené státy posílají do Estonska nejmodernější stíhací letouny F-35A. Reagují tak na ruskou hrozbu, která vypukla spolu s anexí ukrajinského poloostrova Krym. Uvedl to server CNN.

Podle serveru nejde o reakci na žádnou aktuální hrozbu, ale o obecný stav ohrožení ruskou armádou, který panuje od roku 2014, kdy došlo vlivem nepokojů na Ukrajině k anexi tamního poloostrova Krym.

Server uvádí, že stíhačky se přesunou do Estonska z Británie a doplní tak další techniku, kterou v zemi americká armáda má. Jmenovitě například letouny F-16, F-22, pozemní vojsko a obrněná vozidla.

Spojené státy posílají do země stíhačky jen několik dní poté, co média upozornila na zvýšenou aktivitu ruského letectva u pobřeží americké Aljašky. Podle NATO je počet zachycených ruských letounů nad aliančním územím nejvyšší od dob Studené války.

Bombardéry ruského letectva narušily mezinárodní vzdušný prostor ve čtvrtek nedaleko pobřeží amerického státu Aljaška. Letouny měly narušit vzdušný prostor tento týden celkem ve čtyřech vlnách.

Letouny údajně neměly být vyzbrojené. Podle Harlieho Bodina, velitele 911- vzdušného operačního střediska bylo jejich odlákání americkými a kanadskými letouny vysoce profesionální. 

Dodal, že se neví, proč ruské letouny narušily vzdušný prostor u Aljašky. "Nevíme, proč se tento týden rozhodli provést tyto operace," sdělil. Letecké provokace jsou nicméně celkem běžnou praxí jednotlivých armád.

Ty si tak testují obranné reakce protivníka. Chtějí tak zjistit, jak dlouho druhé straně trvá, než by na případnou agresi zareagovala. 

Dvojice ruských letounů Tu-95 narušila vzdušný prostor u Aljašky v pondělí večer a také v úterý večer. Podle amerických vojenských příslušníků "nejde o nic neobvyklého" ze strany ruského letectva.

Ve středu vstoupilo do prostoru další ruské letadlo II-38, následně pak toto úterý. Podle republikána Adama Kinzingera se Rusko "snaží ukázat své zuby," a to, že "jsou stále tady."

Témata:  U.S. AIR FORCE Estonsko F-35 Joint Strike Fighter Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.