Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cruz odstupuje z boje o Bílý dům

Cruz, Ted (kandidát na prezidenta USA)
Cruz, Ted (kandidát na prezidenta USA)
Foto: Gage Skidmore

Indianapolis - Republikán Donald Trump s přehlede vyhrál primárky v Indianě, a má tak nominaci na post prezidenta USA jistou. Jeho rival Ted Cruz odstoupil. Demokratka Hillary Clintonová sice v Indianě prohrála souboj s Bernie Sandersem, přesto si i nadále drží pozici favoritky.

Clintonová sice prohrála souboj s levicovým senátorem, který po sečtení většiny hlasů získal 43 indianských delegátů oproti jejím 37 (o zbylých se rozhoduje), celkově se však nominaci opět přiblížila. Na kontě má včetně takzvaných superdelegátů podle AP již 2202 delegátských hlasů a k automatické nominaci jí zbývá získat 181, což je podle průzkumů velmi pravděpodobné.

Sanders, který by musel ve všech zbývajících primárkách získat přes 84 procent hlasů, však stále neztrácí víru. Očekává, že přijdou další vítězství a bude prý bojovat "do posledního vhozeného hlasu". Připustil však, že porazit Clintonovou bude velmi těžký úkol.

Trump získal nejméně 51 z 57 delegátů, o něž republikáni hráli, o dalších šesti se rozhodne ve sčítání zbylých dvou okrsků. K automatické nominaci mu tedy chybí 190 delegátů, které si však může velmi reálně zajistit nejpozději v poslední den primárek v delegátsky nejpočetnější Kalifornii.

Zdroj: YouTube

Pozici mu velmi usnadnilo pro mnohé překvapivé Cruzovo odstoupení, které texaský senátor oznámil již ve chvíli, kdy byla sečtena sotva polovina hlasů. Ve hře tak kromě newyorského realitního magnáta zůstává již jen guvernér Ohia John Kasich, který však zaostává o téměř 900 delegátů.

Trump již v úterní vítězné řeči soustředil svou pozornost právě na bývalou první dámu. "Půjdeme po Hillary Clintonové. Nebude skvělou prezidentkou, nebude dobrou prezidentkou, bude chabou prezidentkou. Nerozumí obchodu," hanil svou konkurentku úspěšný byznysmen.

Témata:  Donald Trump Hillary Clintonová Ted Cruz

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy