Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Před brazilským Kongresem demonstrovali domorodci, na zasahující policisty vrhali oštěpy

Brazilská vlajka
Brazilská vlajka
Foto: Pixabay

Brasilia – Před brazilským Kongresem bylo v úterý večer pořádně rušno. Vojenská policie musela rozhánět s pomocí slzného plynu demonstraci několika tisíc původních obyvatel. 

Podle policie se protestující pohybovali příliš blízko budovy Kongresu v metropoli Brasília a hrozili, že vniknou dovnitř. Protest sice byl nahlášen, ale stanovené hranice pro konání demonstrace prý dodrženy nebyly.

Domorodci tato tvrzení odmítli s tím, že policie pouze hledala záminku, jak se jich zbavit. Protest byl podle nich pokojný. Na policejní zásah zareagovali házením oštěpů a střílením šípů, podle dostupných informací nebyl nikdo zraněn.

„Po takovém zásahu policie je přirozené, že indiáni budou reagovat házením šípů a oštěpů," řekl agentuře AP jeden z protestujících. Násilí na demonstraci podle něj zavinila policie. Další demonstranti uvedli, že byli během protestu zatčeni nejméně čtyři lidé. Policie k tomu žádné podrobnosti neuvedla.

V zemi žije mnoho domorodých kmenů, většina z nich pochází z Amazonie. Spory s farmáři a společnostmi, které v místech, kde domorodci žijí, kácejí dřevo, jsou relativně časté. Násilí se podle kmenových vůdců v posledním roce zhoršilo kvůli ekonomické krizi. Brazilský prezident Michel Temer se podle domorodců snaží zrušit ochranu, aby mohl prodat jejich území.

Témata:  Brazílie demonstrace v Brazílii Amazonský prales

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy