reklama

Činnost Otevřeného Ruska ruské úřady zakázaly jen několik dní před demonstracemi, které hnutí do ruských měst svolalo na tento víkend. Jejich smyslem měl být protest proti prezidentu Vladimiru Putinovi spojený s výzvami k jeho odstoupení.

Na základě verdiktu generální prokuratury se nyní Otevřené Rusko ocitne na seznamu zahraničních a mezinárodních organizací, jejichž činnost je v Rusku nežádoucí. Tento seznam spravuje ministerstvo spravedlnosti a podle agentury Interfax je na něm k dnešnímu dni sedm subjektů.

Podle ruských zákonů "nežádoucí organizace" nesmí v Rusku vykonávat žádnou činnost, což se mimo jiné týká finančních převodů a nakládání s jiným majetkem. Pokud někteří členové organizace zákaz poruší, hrozí jim až šest let vězení. Za demonstrace nepovolené místními úřady mohou být navíc lidé postiženi pokutami a administrativními tresty, v případě opakovaného porušování i vězením.

Chodorkovskij si odpykal deset let v ruském vězení za údajné finanční podvody a obří krádeže ropy. V roce 2013 byl na základě Putinovy milosti propuštěn a odjel do západní Evropy, kde nyní žije.