Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonci mají na přípravu na jaderný útok KLDR pouhých 10 minut. Úřady už vydaly rady, jak se chránit

Tokio
Tokio
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Tokio – Japonci mají opravdu strach z toho, co by pro zemi znamenal útok Severní Koreje – obzvláště ten jaderný. Už v minulých dnech se objevily zprávy, že si někteří obyvatelé Japonska začali stavět protiatomové kryty. Vláda teď také varovala, že takovým střelám nebude trvat dlouho, než se dostanou do Japonska.

Japonští občané budou mít jen 10 minut k přípravě na útok severokorejskými balistickými střelami, varují podle serveru The Independent japonské orgány. V případě útoku radí dokument zveřejněný orgány civilní ochrany lidem najít si nejsilnější možnou betonovou budovu nebo se ukrýt do podzemí. Pak by se měli schovat pod stoly a držet se dál od oken.

Balistické raketě by pravděpodobně trvalo asi jen 10 minut, než by překonala vzdálenost 1600 km z odpalovací rampy v Severní Koreji do Okinawy, uvedly úřady s odkazem na dřívější testy provedené KLDR.

Varování přichází ve chvíli, kdy vzrostlo napětí mezi Severní Koreou, jejími asijskými sousedy a  USA do kritických výšin. Komunistická režim v nedávno době vystřelil čtyři balistické střely, z nichž tři přistály v  japonské  výlučné ekonomické zóně v Japonském moři - jen kousek od pobřeží země.

Jak se ukazuje, lidé opravdu začínají mít obavy. Jak píše The Independent, ukázalo se, že web civilní obrany země zaznamenal v prvních 23 dní měsíce dubna 5,7 milionu návštěvníků - což je než 14krát více než bylo běžné v jiných měsících. Pod zvýšenou kontrolu se také dostal japonský systém včasného varování, který vydává občanům výstrahu před raketovým útokem přes reproduktory a telefony.

Již v roce 1998 Severní Korea prokázala, že její rakety jsou schopné dosáhnout Japonska. Japonská vláda už instruovala místní úřady v tom, co by měly dělat, když raketa dopadne v dané oblasti, a nutí je provádět evakuační cvičení.

Témata:  Japonsko severokorejské zbraně Severní Korea

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy