Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekonomice USA se nedaří, zpomalila čtvrtletní růst na minimum za tři roky

Americký dolar
Americký dolar
Foto: Pixmac

Washington - Podle odhadu ministerstva obchodu USA zpomalila americká ekonomika v prvním čtvrtletí růst na 0,7 procenta z tempa 2,1 procenta v předešlém kvartálu. Byl to její nejslabší výkon za tři roky. Tento výsledek není pro trhy překvapením.

Zpomalení bylo především důsledkem výrazného útlumu spotřebních výdajů, které stouply jen o 0,3 procenta po tempu 3,5 procenta na konci minulého roku. Byl to nejslabší růst výdajů za více než sedm let. Podle analytiků to zčásti odráželo neobvykle teplou zimu, díky níž se prudce snížily výdaje za platby účtů za elektřinu, teplo a plyn.

Analytici poukazují na to, že čísla za první čtvrtletí příliš neodpovídají hospodářské realitě, jak se odráží v řadě jiných údajů. Trh práce je ve stavu blízkém plné zaměstnanosti a spotřebitelská důvěra je na mnohaletých maximech. Vládní statistici už dříve sdělili, že pracují na zlepšení sezonní úpravy dat za první čtvrtletí, které jsou systematicky zavádějící.

Prezident Donald Trump nastoupil ke konci ledna a v předvolební kampani sliboval zvýšit průměrné tempo ekonomického růstu na dvojnásobek z průměru 2,1 procenta za osm let vlády jeho předchůdce Baracka Obamy.

Trump potřebuje ekonomiku výrazně urychlit i proto, že jeho plány rozsáhlého snížení daní předpokládají, že velká část ztracených rozpočtových příjmů bude nahrazena díky silnějšímu růstu ekonomiky.

Témata:  USA ekonomika Donald Trump

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 21:53

Hamás kritizuje americkou pomoc Izraeli, prý porušuje právo

Palestinské teroristické hnutí Hamás odsoudilo novou americkou vojenskou pomoc Izraeli, kterou v sobotu schválila Sněmovna reprezentantů. Uvolněné prostředky mají jít zejména na posílení izraelské protivzdušné obrany, která v dubnu čelila také íránskému útoku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy