Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR dělá vrásky generálnímu tajemníkovi OSN, USA žádají nové sankce. Ozvaly se i Rusko a Čína

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

New York - Obavy z možného vojenského konfliktu na Korejském poloostrově dnes na jednání Rady bezpečnosti OSN vyjádřil generální tajemník OSN António Guterres. Za nebezpečnou situaci pak označil absenci komunikačních kanálů s Pchjongjangem.

Na zasedání 15členné RB OSN Guterres uvedl, že je třeba se vyvarovat špatných odhadů a nedorozumění. „Musíme začít jednat, abychom zabránili konfliktu a dosáhli udržitelného míru," řekl.

Šéf americké diplomacie Rex Tillerson varoval, že hrozba severokorejského jaderného útoku na Japonsko či Jižní Koreu je naprosto reálná. OSN proto vyzval, aby uvalila na Pchjongjang nové sankce. Spojené státy se podle něj nebudou zdráhat potrestat vlastními sankcemi ty země, které budou s KLDR spolupracovat.

RB OSN podle Tillersona musí zakročit dříve, než tak učiní KLDR. OSN, jak navrhuje šéf americké diplomacie, by měla zavést nové sankce proti režimu severokorejského vůdce Kim Čong-una a pozastavit s ním či značně omezit diplomatické vztahy.

Tillerson krizi na Korejském poloostrově označil za nejpalčivější aktuální problém světa, který hrozí přerůst v katastrofu. Na stole podle něj musí zůstat všechny možnosti k odpovědím na budoucí severokorejské provokace. Diplomatická a finanční opatření musí být podpořena odhodláním čelit severokorejské agresi i vojenskou cestou, pokud to bude nutné, dodal. Roky, kdy Pchjongjang diktoval podmínky, jsou prý pryč.

Šéf čínské diplomacie Wang I pak varoval před použitím síly. Vyzval KLDR, aby zastavila svůj jaderný a raketový program. Podle Pekingu je také čas přestat se dohadovat o tom, kdo musí učinit první krok. Wang zároveň prohlásil, že Čína nemá klíč k vyřešení situace.

Wang se kriticky vyjádřil o americkém systému protiraketové obrany THAAD, který USA začaly rozmísťovat v Jižní Koreji. Tento štít podle čínského ministra zahraničí vážně ohrožuje strategickou bezpečnost Číny a poškozuje důvěru stran účastnících se řešení severokorejské krize.

Proti štítu THAAD na Korejském poloostrově vystupuje i Moskva. Náměstek ruského ministra zahraničí Gennadij Gatilov dnes v OSN vyzval USA a Jižní Koreu, aby si rozmísťování protiraketového systému na poloostrově rozmyslely. Gatilov se také obrátil na ostatní státy, aby odolaly pokušení podnikat podobné destabilizující kroky.

Podle Gatilova je nutné vyvarovat se vůči KLDR při řešení krize jakékoli síly, předvádění svalů před Pchjongjangem vyhodnotil jako nezodpovědné. Právě takové chování podle Gatilova vede svět k úvahám, zda nehrozí vypuknutí války.

Témata:  Severní Korea severokorejské zbraně OSN (Organizace spojených národů) António Guterres Rex Tillerson

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.