Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brazílie v maléru: Prezidentka Rousseffová je podezřelá z maření vyšetřování

Dilma Rouseffová
Dilma Rouseffová
Foto: Agencia Brasil **http://agenciabrasil.ebc.com.br**

Brasília - Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová (68) čelí dalšímu maléru. Podle prokurátora je podezřelá z maření vyšetřování největší korupční kauzy v zemi, který se točí kolem firmy Petrobas.

Podle agentury Reuters by nový vývoj mohl přispět ke konci politické kariéry prezidentky.  Maření vyšetřování se Rousseffová podle prokurátora Rodriga Janota dopustila tím, že v březnu jmenovala exprezidenta Luize Inácia Lulu da Silva šéfem své vlády. Tento krok napadla už dříve u Nejvyššího soudu opozice, podle níž prezidentka chce Lulu uchránit před trestním stíháním kvůli korupci a praní špinavých peněz.

Generální prokurátor v úterý také požádal o zahájení vyšetřování exprezidenta Luly a dalších tří ministrů pro podezření z korupce v kauze Petrobras. Podezření v kauze přibývají s tím, jak obvinění spolupracují s justicí výměnou za nižší tresty.

Nová podezření vyvstala po výpovědi obviněného senátora Delcidia do Amarala, podle něhož Lula i Rousseffová o korupci věděli. Amaral uvedl, že někteří členové vlády se snažili ovlivňovat soudy, aby osvobodili některé podnikatele zapletené do korupčního skandálu.

Rousseffovou čeká příští týden hlasování senátorů o jejím sesazení. Ústavní žalobu kvůli manipulacím s výsledky rozpočtu ve snaze zamaskovat rostoucí schodek před minulými volbami již schválili poslanci. Nyní se čeká na verdikt senátorů.

Témata:  Dilma Rousseffová Brazílie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.