reklama

V Moskvě se na demonstraci sešlo několik stovek lidí, kteří se snažili dostat před vládní budovu s dopisem, v němž vyzývali Putina, aby již nekandidoval. Policisté ale účastníkům protestu nedovolili se k budově přiblížit.

V Petrohradu se podle novináře agentury AFP shromáždilo na protestní akci zhruba 200 lidí a nejméně 30 z nich bezpečnostní složky zatkly. Hnutí Otevřené Rusko uvedlo, že zadrženo bylo 50 osob. Organizace OVD-Info, která monitoruje politické represe, hovoří dokonce o více než 125 zadržených. V Kemerovu na Sibiři bylo zatčeno 16 lidí a v Tule, zhruba 200 kilometrů jižně od Moskvy, 20 protestujících.

"Putin je uzurpátor. Konečně musí odejít. Už ho máme dost," citovala AFP účastníka protestu v Petrohradě Antona Danilova. "Všechno je špatné. Vzdělání, zdravotní péče - všechno je zničené. Chci změny," uvedla další z demonstrujících Galina Abramovová.

Hnutí Otevřené Rusko, které z exilu založil někdejší nejbohatší občan Ruska a odpůrce Kremlu Michail Chodorkovskij, úřady ve čtvrtek zakázaly. Dnešní demonstrace byly podstatně menší než protesty z 26. března, kdy do ulic vyšly tisíce lidí. Podle agentury AP ale ukázaly, že opozice svůj tlak nevzdává.