Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové volají: Máme toho dost! Stovky lidí demonstrovaly v Moskvě proti Putinovi

Jednání o Ukrajině v Minsku
Jednání o Ukrajině v Minsku
Foto: kremlin.ru

Moskva - Na demonstraci pod heslem "Už ho máme dost" zakázaného hnutí Otevřené Rusko dnes v Moskvě přišlo několik stovek lidí. Příznivci hnutí, které založil bývalý nejbohatší Rus a "Putinův vězeň" Michail Chodorkovskij, se sešli také v Petrohradu

V Moskvě se na demonstraci sešlo několik stovek lidí, kteří se snažili dostat před vládní budovu s dopisem, v němž vyzývali Putina, aby již nekandidoval. Policisté ale účastníkům protestu nedovolili se k budově přiblížit.

V Petrohradu se podle novináře agentury AFP shromáždilo na protestní akci zhruba 200 lidí a nejméně 30 z nich bezpečnostní složky zatkly. Hnutí Otevřené Rusko uvedlo, že zadrženo bylo 50 osob. Organizace OVD-Info, která monitoruje politické represe, hovoří dokonce o více než 125 zadržených. V Kemerovu na Sibiři bylo zatčeno 16 lidí a v Tule, zhruba 200 kilometrů jižně od Moskvy, 20 protestujících.

"Putin je uzurpátor. Konečně musí odejít. Už ho máme dost," citovala AFP účastníka protestu v Petrohradě Antona Danilova. "Všechno je špatné. Vzdělání, zdravotní péče - všechno je zničené. Chci změny," uvedla další z demonstrujících Galina Abramovová.

Hnutí Otevřené Rusko, které z exilu založil někdejší nejbohatší občan Ruska a odpůrce Kremlu Michail Chodorkovskij, úřady ve čtvrtek zakázaly. Dnešní demonstrace byly podstatně menší než protesty z 26. března, kdy do ulic vyšly tisíce lidí. Podle agentury AP ale ukázaly, že opozice svůj tlak nevzdává.

Témata:  demonstrace v Rusku Michail Chodorkovskij 1 Moskva Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy