Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Místo zbraní peníze: Britská vláda vyhlásila válku IS

Vlajka Velké Británie
Vlajka Velké Británie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Londýn – Velká Británie se snaží podpořit umírněné rebely v Sýrii poskytováním tajné mediální a propagandistické podpory. Informoval o tom britský deník The Guardian.

Deník tvrdí, že britská vláda vede v Sýrii informační válku tím, že financuje mediální operace některých rebelských skupin. Jde podle něj o takzvanou „propagandistickou válku", kterou teroristické skupině Islámský stát vyhlásil britský premiér David Cameron.

„Kampaň si klade za cíl zlepšit reputaci těch, které vláda nazývá ‚umírněnou ozbrojenou opozicí', což je komplexní a proměnná aliance ozbrojených jednotek," vysvětluje deník. Právě proměnný charakter této opozice podle deníku ztěžuje rozhodování, koho podpořit. Mnoho z těchto skupin se totiž v průběhu konfliktu začalo uchylovat k stále většímu extremismu.

„Lidé najatí ministerstvem zahraničí pod dozorem ministerstva obrany produkují videa, fotografie, vojenské zprávy, rádiové vysílání, tištěné produkty a příspěvky na sociálních sítích s logy bojujících skupin a v podstatě tak pro opoziční bojovníky vedou tiskovou kancelář," tvrdí dále server.

Účast britské vlády přitom v rámci těchto produktů není nikde zmíněna. Podobným způsobem pak podle deníku britská vláda postupuje i na domácí půdě, kde se snaží přimět britské muslimy „změnit chování a postoj" produkováním materiálů proti IS. Ani v tomto případě není účast britské vlády otevřeně prezentována.

Jak deník podotýká, vláda se tak snaží alespoň nějakým způsobem zapojit do konfliktu v Sýrii poté, co parlament zamítl návrh vlády na vojenské angažmá. Podle deníku se tak snaží udržet v zemi přítomnost do doby, než bude větší vojenské nasazení schváleno.

Témata:  Velká Británie Islámský stát Syrská krize

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy