Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané v Jemenu zaútočili drony, zabito bylo pět bojovníků Al-Káidy

Dron U.S. AIR FORCE
Dron U.S. AIR FORCE
Foto: U.S. Air Force **www.af.mil**

Aden - V Jemenu bylo dnes ráno zabito pět lidí, zřejmě bojovníků teroristické organizace Al-Káida. V sobotu zahynuli při obdobném útoku amerického bojového dronu na jihu Jemenu tři členové Al-Káidy. Islamisté využívají chaosu občanské války.

Dnešní útok byl veden na vozidlo, které převáželo zbraně do střední části země.

Americké údery na radikály v Jemenu zesílily poté, co v Bílém domě usedl Donald Trump. Spojené státy se obávají posílení vlivu organizace Al-Káida na Arabském poloostrově (AQAP). Tuto odnož Al-Káidy považují Spojené státy za velmi nebezpečnou a obávají se jejích útoků na americké území.

Konflikt mezi jemenskou vládou prezidenta Abdar Mansúra Hádího a menšinovými šíity trvá od roku 2014. Vládní jednotky mají teď pod kontrolou zhruba 70 procent území na jihu a východě země, povstalci ovládají severozápad včetně metropole Saná. Od jara 2015 pomáhá vládním jednotkám mezinárodní koalice v čele se Saúdskou Arábií, šíitské povstalce podporuje Írán.

Témata:  Jemen AQAP Al-Káida U.S. AIR FORCE Drony

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy