reklama

Zlatou hvězdu Hrdiny Ruska prezident Vladimir Putin tajným rozkazem udělil posmrtně i zesnulému náčelníkovi vojenské rozvědky GRU. Igor Sergun zemřel náhle počátkem ledna, podle oficiální zprávy na srdeční selhání během pobytu v rekreačním středisku u Moskvy. Americká konzultační zpravodajská agentura Stratfor ale tvrdila, že Sergun zemřel v Libanonu, navíc v jiné době, než se oficiálně uvádí. Mluvčí Kremlu to ale obratem popřel.

Jedním z vyznamenaných náměstků za úspěchy v syrské operaci je podle deníku i náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov, druhým náčelník týlu Dmitrij Bulgakov. "Je možné, že Valerij Vasiljevič (Gerasimov) se na moskevské přehlídce (9. května) objeví už se zlatou hvězdou," řekl listu zdroj z ministerstva obrany. To se odmítlo oficiálně vyjádřit, s odvoláním na důvěrnost údajů.

Za syrské tažení podle dostupných údajů dostalo Hrdinu Ruska šest vojáků: náčelník štábu centrálního vojenského okruhu Alexandr Dvornikov, který velel ruským vojskům v Sýrii, průzkumník Vadim Bajkulov, plukovník letectva Viktor Romanov a major Andrej Ďjačenko.

Posmrtně Putin vyznamenal Olega Peškova jako velitele bombardéru, který loni v listopadu sestřelily turecké stíhačky, a nadporučíka speciálních sil Alexandra Prochorenka, který přišel o život 17. března, když naváděl ruské letouny na cíle v Palmýře, ale obklíčili jej bojovníci Islámského státu.