Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sýrie podle HRW použila chemické zbraně vícekrát

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

New York - Organizace pro ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) obvinila syrské vládní síly, že podnikly tři útoky s chemickými zbraněmi na různé cíle.

Syrská vláda, která stále popírá, že používá chemické zbraně, na nynější obvinění prostřednictvím své mise v OSN zatím nereagovala. S posledním obviněním přišla HRW na základě svědectví získaných od místních obyvatel i zasahujícího zdravotnického personálu, uvedla agentura Reuters.

Před útokem na Chán Šajchún 4. dubna, útočily údajně syrské letouny s chemickými zbraněmi také třikrát v governorátu Hamá. Dvakrát se to prý stalo v polovině prosince a jednou na konci března.

Syrská armáda tyto útoky vždy prováděla, když povstalecké síly ohrožovaly vládní vojenské letecké základny, řekl činitel HRW Ken Roth na tiskové konferenci v newyorské centrále OSN. Podle něho rozhodnutí o tomto druhu "souviselo s nepříznivou situací na bitevním poli".

Podle Rotha je tak patrné, že syrská vláda si ponechala zásoby sarinu nebo podobné jedovaté látky, přestože se uvolila v roce 2013 zlikvidovat své zásoby chemických zbraní.

Ve zprávě HRW se uvádí, že opoziční aktivisté a místní obyvatelé poskytli jména 64 lidí, o nichž se domnívají, že zemřeli v důsledku napadení chemickými látkami při prosincových útocích na oblast na východě governorátu Hamá ovládanou bojovníky radikálního Islámského státu (IS).

Při březnovém útoku na severu Hamá nikdo o život nepřišel, ale desítky lidí vykazovaly známky přiotrávení.

Témata:  Sýrie Syrská krize chemické zbraně plynový útok v syrském Idlibu

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy