Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Navalnyj má problémy? Ruská nevládní organizace ho obviňuje z daňových úniků

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Čelní představitel ruské opozice Alexej Navalnyj prý získával milionové sumy od neznámých dárců, několik desítek milionů rublů měl dostat od české firmy ovládané exilovým odpůrcem Kremlu Michailem Chodorkovským.

Navalného Fond boje s korupcí v letech 2014-15 dostal od neznámých dárců přes 25 milionů rublů, které se nakonec ocitly na kontech Navalného spolupracovníků, tvrdí nevládní organizace Ruský svaz daňových plátců, který je úzce napojen na Federální daňovou službu, ruský parlament a hlavní vládní stranu Jednotné Rusko.

Svaz se přitom odvolal na informaci prokremelského bulváru LifeNews, který o údajných Navalného machinacích psal v polovině dubna.

V roce 2015 jistá česká společnost, kterou kontroluje Michail Chodorkovskij, převedla do Ruska zhruba 40 milionů rublů (17 milionů korun). "Část těchto peněz měla zajistit realizaci společných projektů Chodorkovského a Navalného," uvedl svaz, aniž by firmu jmenoval.

Chodorkovskij si odseděl deset let za údajné podvody a krádeže ropy a propuštěn byl v roce 2013 na základě milosti prezidenta Vladimira Putina.

Výzvy k prověření Navalného financí zazněly i v ruské Státní dumě. Prošetřit informace o "nezákonném získávání finančních prostředků" Navalného fondem požadoval poslanec Jednotného Ruska Dmitrij Sablin.

Témata:  Alexej Navalnyj Rusko Michail Chodorkovskij 1

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy