Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin a Trump si naplánovali první schůzku tváří v tvář

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Moskva/Washington - Ruská tisková agentura TASS s odvoláním na prohlášení Kremlu informovala, že ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky hovořil se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem. Od lednové inaugurace nového prezidenta USA spolu Trump a Putin telefonicky hovořili už potřetí. Politici si také naplánovali první osobní schůzku.

Telefonický rozhovor byl první po dubnovém raketovém útoku americké armády na syrskou leteckou základnu, který vyvolal tvrdou kritiku Moskvy. Státníci spolu hovořili o koordinaci boje s terorismem, o situaci na Korejském poloostrově a o Sýrii.

Oba se vyslovili pro uspořádání první vzájemné schůzky v červnu v Hamburku. Bílý dům označil jednání státníků za „velmi dobré".

„Vladimir Putin a Donald Trump se vyslovili pro pokračování telefonických kontaktů a rovněž podpořili uspořádání osobní schůzky v souvislosti se summitem skupiny G20, který se uskuteční 7. a 8. června v Hamburku. Telefonický rozhovor byl věcný a konstruktivní," informoval Kreml.

Prezidenti hovořili rovněž o významu „koordinace akcí Ruska a USA v boji s terorismem v kontextu syrské krize", citovala ze zprávy Kremlu agentura TASS. Moskva a Washington budou aktivizovat dialog svých ministerstev zahraničí v zájmu pevnějšího příměří na syrském bojišti.

Bílý dům pak uvedl, že se Trump a Putin shodli, že „všechny strany (syrského konfliktu) musejí udělat vše pro to, aby se násilí zastavilo". Projednali možnost vytvoření takzvaných bezpečných zón v Sýrii, které by měly napomoci dosažení pevného míru.

Ruský prezident podle TASS svého amerického kolegu vyzval "ke zdrženlivosti a ke snížení úrovně napětí na Korejském poloostrově". Oba státníci se dohodli na spolupráci s cílem urovnat severokorejský problém "diplomaticky a komplexně".

Témata:  Donald Trump USA Vladimír Putin Rusko Sýrie

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.