Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Varování z KLDR: USA nás tlačí na pokraj jaderné války

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Pchjongjang – Severní Korea opět varuje, že americké manévry na Korejském poloostrově ještě více zvyšují napětí. Konkrétně si stěžují na nasazení dvou nadzvukových strategických bombardérů typu B-1B Lancer do společného cvičení s jihokorejskou armádou. Informuje o tom deník The Independent.

Severní Korea obvinila Spojené státy, že tlačí Korejský poloostrov na pokraj jaderné války poté, co dvojice amerických strategických bombardérů nad oblastí provedla cvičení spolu s jihokorejským letectvem.

Dva nadzvukové bombardéry B-1B Lancer se v oblasti objevily uprostřed rostoucího napětí kvůli sporům o severokorejský jaderný a raketový program, který pokračuje navzdory sankcím ze strany OSN a tlaku ze strany Spojených států.

Mluvčí jihokorejského ministerstva obrany Moon Sang-gyun řekl při brífingu v Soulu, že společné pondělní cvičení bylo provedeno za účelem zabránit provokacím ze severu a zároveň mělo otestovat připravenost proti dalším potenciálním jaderným testům.

Letectvo USA pak v prohlášení dodalo, že bombardéry přiletěly z Guamu, aby provedly cvičení s jihokorejskými a japonskými vzdušnými silami.

Severní Korea to však vidí jinak. Pchjongjang tvrdí, že bombardéry provedly „cvičení simulující shazování jaderných bomb na velké objekty“ na jeho území v době, kdy Trump a „ostatní američtí váleční štváči volají po prvním preventivním úderu“ proti severu.

„Bezohledné vojenské provokace tlačí situaci na Korejském poloostrově blíže k pokraji jaderné války,“ napsala v úterý oficiální severokorejská tisková agentura KCNA.

Trump mezitím v pondělním rozhovoru s agenturou Bloomberg řekl, že by za příhodných podmínek byl ochoten se sejít přímo se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem. "Považoval bych za vhodné se s ním setkat, určitě bych to udělal, byl bych poctěn," řekl Trump. "Za příhodných okolností bych se s ním setkal," dodal prezident.

Bílý dům později tato slova doplnil o prohlášení, že vhodné podmínky pro takový summit ale zatím nejsou, protože by KLDR například musela zcela upustit od své aktivity v jaderném a raketovém zbrojení, včetně zkoušek daných zbraní.

Témata:  Severní Korea USA U.S. AIR FORCE bombardér B-1

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy