Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schengenské kontroly se prodlužují, může za to Řecko

Řecko, státní vlajka
Řecko, státní vlajka
Foto: Pixmac

Brusel - Evropská komise dnes doporučila až šestiměsíční prodloužení kontrol na hranicích pěti zemí EU. Návrh se týká Německa, Rakouska, Švédska, Dánska a přidruženého Norska. Tyto země chtějí i nadále monitorovat počty uprchlíků.

Komise dospěla k tomuto doporučení na základě zjištění, že se Řecko zatím ve stanovené tříměsíční lhůtě nezbavilo všech vážných nedostatků v kontrole vnějších hranic EU.

Neznamená to ale návrh na vyloučení Řecka z schengenského prostoru, tedy na zavedení letištních či přístavních kontrol pohybu mezi Řeckem a zbytkem zemí systému.

Dnešní doporučení se netýká hraničních kontrol zavedených Francií, zavedených v prosinci po útocích v Paříži. Tato otázka se musí řešit vzhledem k povaze opatření zvlášť, stejně jako problematika rakouské kontroly hranice s Itálií.

Témata:  Evropská komise (EK) Schengen hranice Řecko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:56

Speed Marathon: Policie za pátek eviduje tisíce přestupků

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy