reklama

"Delegace ozbrojené opozice pozastavuje kvůli náletům na civilní obyvatele svou účast na jednáních. Bude v tom pokračovat, dokud útoky v celé Sýrii neskončí," sdělili agentuře AFP dva zástupci povstalecké delegace.

Podle pozdějších zpráv ale povstalecká delegace zůstává v Astaně a vznáší dotazy k návrhu týkajícímu se bezpečnostních zón. Kazašské ministerstvo zahraničí oznámilo, že opozice účast v rozhovorech zřejmě obnoví ve čtvrtek. Do Astany byl přizván i zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura a také Stuart Jones z amerického ministerstva zahraničí.

Podle navrženého dokumentu mají být tyto zóny v oblastech ovládaných povstalci v provincii Idlib a Homs, a rovněž na damašském předměstí Ghúta a na jihu Sýrie. Rusko si od vytvoření zón slibuje zklidnění situace, aby se mohli začít vracet uprchlíci.

Kolem vymezených zón mají být podle návrhu zřízena bezpečnostní a pozorovací stanoviště, která budou obsazena jak syrskými vojáky, tak povstalci. Kromě nich by měly být na místě i "vojenské jednotky pozorovatelů" z nejmenovaných zemí.

Ahmad Ramadán, který je v opoziční delegaci, řekl agentuře AP, že ozbrojené skupiny vznesly otázky k návrhu a požadují na ně písemné odpovědi. Chtějí kromě jiného vědět, proč byly jako klidové zóny vyčleněny čtyři oblasti, a ne celé území Sýrie. Příměří na něm bylo vyhlášeno v prosinci. Ramadán řekl, že opoziční delegace zůstává v Astaně a hodlá do rozhovorů zasáhnout prostřednictvím svých dotazů.