Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Běženci se zabarikádovali ve škole v Paříži, při její evakuaci napadli policisty + VIDEO

Policie Francie
Policie Francie
Foto: Police Nationale

Paříž – Francouzská policie se dnes střetla s demonstranty, kteří chtěli zabránit evakuaci jedné z tamních středních škol. Ta byla uzavřena kvůli rekonstrukci, už před dvěma týdny ji však obsadili migranti. Policie proti nim použila slzný plyn.

Demonstranti, z nichž byla část maskována a na hlavě měla kapuce, vytvořili lidský řetěz kolem střední školy v severní části francouzského hlavního města, aby se pokusili zabránit policii ve vstupu do budovy. Bezpečnostní složky chtěly ráno podniknout zásah a budovu vyklidit.

Demonstranti házeli na policii různé předměty a skandovali heslo „všichni nenávidí policii," cituje server The Local novináře agentury AFP. Policie vstoupila do školy tak, že si prorazila cestu skrz další dveře, které byly zaskládány stoly a židlemi. Migranti se pomocí nábytku snažili vstup zablokovat.

Zdroj: YouTube

„Dnes ráno nás policie zplynovala a vytlačila nás pryč z cesty. O půlnoci jsme postavili bariéru ze stolů a židlí, ale to všechno odstěhovali z cesty," řekl Emmanuel (20), migrant z Ghany, který školu opustil, když se do ní policie dostala. „Je to lepší, než být venku na ulici," vysvětloval, proč se skrýval uvnitř. „Nevím, kam nás chtějí vzít," dodal.

Škola je v současné době uzavřena kvůli renovaci, nějakou dobu byla prázdná, 21. a 22. dubna ji však obsadilo asi 150 migrantů především z Afghánistánu, Eritree, Somálska, Súdánu a Jemenu.

Clementine Verschave, zástupkyně charity, která pomáhá migrantům, řekla: „Mezi těmito přistěhovalci je hodně žen, včetně dvou, které jsou těhotné." Levicový aktivista Eric Coquerel, který byl mezi demonstranty, dodal, že policie použila „nepřiměřenou sílu". „Tato škola je prázdná a nemá využití. Tito lidé jsou na tom lépe tady, než venku," dodal.

Evakuace školy byla už druhou takovou akcí, která tento týden proběhla. Pařížské úřady tak bojují proti migrantům, kteří se usadili v centru města. V pondělí pořádková policie evakuovala provizorní tábor založený na stanici metra, 1600 migrantů bylo převezeno do pobytového střediska.

Témata:  uprchlíci policie Francie Paříž

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy