Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fotografie české skautky obletěla svět. Dívka se na 1. máje nezalekla neonacistů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Londýn - Fotografie české skautky, která se během prvomájového protestu v Brně nebojácně postavila příznivcům krajní pravice, zaujala západní média. Snímek na svém facebooku zveřejnila i Světová organizace skautského hnutí (WOSM).

Snímek, který pořídil jeden z účastníků protidemonstrace Vladimír Čičmanec, zveřejnily britský list The Guardian či americká CNN.  "Je jí 16 let, statečně se jim postavila a pronesla několik myšlenkově hlubokých argumentů," řekl CNN Čičmanec. "Chtěli jsme ukázat neonacistům, že tady nejsou vítaní. Letošním cílem protidemonstrací bylo udělat si z nacistů legraci a blázny," dodal.

O vzniku snímku Čičmanec řekl, že ho pořídil poté, co ho jeho kamarád upozornil na výměnu názorů mezi jedním z protestujících z řad Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) a mladou skautkou.

"Neslyšel jsem celou jejich rozpravu, ale hovořili o národech, národních státech, přistěhovalectví, uprchlících," řekl. "Snažila se mu vysvětlit, že nacionalismus nedává smysl, neboť jsme všichni lidé," poznamenal.

Témata:  1. máj skauti

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy