reklama

Systém by byl podle návrhu spouštěn automaticky v případě vysokého počtu žadatelů v některé členské zemi. Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák řekl, že tento krok brzdí úsilí unie vyřešit migrační krizi a neodpovídá realitě.

Dodal, že načasování nového návrhu je problematické vzhledem k úsilí o dosažení konsensu ohledně uzavření migračních tras a ohledně dosažení dohody o uprchlících s Tureckem. "Uprostřed těchto velmi citlivých jednání je nastolen návrh, která nás vrhá zpět o devět měsíců a v některých ohledech nerespektuje realitu," citoval slovenského ministra Reuters.

Polský ministr vnitra Mariusz Błaszczak prohlásil, že návrh postrádá jakýkoli smysl a je v rozporu s právy členských zemí EU.

"Balíček návrhů jde správným směrem," řekl naopak mluvčí kabinetu Steffen Seibert. Dokumenty chce ale Berlín ještě podrobně prozkoumat.

Německo stejně jako Itálie a Řecko, které také mají na svém území velký počet migrantů, již dříve podle agentury AFP otevřeně odsuzovaly situaci v péči o běžence v Evropě v posledních měsících a označovaly ji za "nespravedlivou".