Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpův poradce se shodl se šéfem venezuelského parlamentu na řešení krize

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Politickou krizi ve Venezuele, kde již přes měsíc pokračují krvavé protivládní protesty, je třeba řešit rychle a nenásilně.

Podle dnešního prohlášení Bílého domu se na tom ve Washingtonu shodli bezpečnostní poradce prezidenta Donalda Trumpa Herbert R. McMaster a šéf venezuelského parlamentu ovládaného opozicí Julio Borges. Oba rovněž požadují, aby venezuelská vláda respektovala ústavu a propustila politické vězně.

Trumpův poradce během pátečního jednání hovořil s venezuelským opozičním lídrem rovněž o tom, že by vláda měla "respektovat svrchovanost Národního shromáždění a vypsat svobodné a demokratické volby".

Washington již v minulosti venezuelskému prezidentovi Nicolásu Madurovi vzkázal, že jeho potlačování opozice a snaha udržet se u moci za každou cenu porušuje demokracii v zemi.

Oponenti Madurovi vytýkají, že přivedl Venezuelu na pokraj ekonomického kolapsu a nedemokratickou cestou se snaží předejít svému odvolání a zabránit požadovanému vypsání nových prezidentských voleb. Za pomoci nejvyššího soudu se Maduro rovněž pokouší omezit moc parlamentu, v němž má po mnoha letech většinu opozice.

Témata:  Donald Trump Venezuela USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy