Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je rozhodnuto: Souboj o Bílý dům povede Trump a Clintonová, jaké jsou vyhlídky?

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington – Zdá se, že o v republikánském i demokratickém táboře už je rozhodnuto o tom, kdo se bude ucházet o post prezidenta USA. Po drtivém vítězství v Indianě a praktickém zajištění republikánské nominace do boje o Bílý dům je teď hlavním úkolem Donalda Trumpa zajistit si dostatek hlasů pro listopadové prezidentské volby, napsala agentura AP.

Agentura ale dodává, že voliči v prezidentských volbách budou mladší a častěji to budou ženy a příslušníci menšin, kteří tradičně podporují konkurenční demokraty. Newyorský magnát si podle analytiků znepřátelil početné skupiny obyvatelstva, které mohou v listopadových volbách rozhodovat.

Problémy zřejmě bude mít ve státech jako Ohio nebo Florida, které jsou pro vítězství ve volbách prakticky podmínkou. Podle analytiků se bude republikánský kandidát muset spoléhat na maximální podporu bělochů mužského pohlaví, což je úkol, který se málokomu podařil. V moderní době to byl jen Ronald Reagan v roce 1984.

Přesto je pravděpodobné, že většina republikánských politiků se za Trumpa nakonec postaví, zejména s přihlédnutím k ukončení kampaně Teda Cruze. Dřívější republikánští prezidentští kandidáti se mohli opřít až o devadesátiprocentní podporu stranického vedení. Není jasné, zda je Trump něčeho takového schopen dosáhnout. A zřejmě o to ani nebude usilovat, nechal se totiž slyšet, že o některé republikány nestojí.

Hillady Clintonová bude bojovat s jiným problémem, a tím je její nedůvěryhodnost. Někdejší první dáma se podle komentátorů bude snažit upevnit si popularitu mezi republikánskými „disidenty", tedy tradičními stoupenci této strany, kterým se Trump zajídá. Zároveň ale musí usilovat i o hlasy demokratických voličů, kteří se přiklánějí na stranu Trumpa.

Clintonová se snaží razit hesla o sjednocení rozdělené země. Vyzývá demokraty, nezávislé a "rozumné republikány", aby její kandidaturu podpořili. Pokud jde o řadové republikánské voliče, asi pětina z nich podle průzkumů váhá mezi oběma kandidáty. Mnoho Američanů si myslí, že je čeká volba lepší varianty ze dvou špatných.

Témata:  Donald Trump Hillary Clintonová Bílý dům USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy