reklama

Polovina zachráněných se dostala z moře do bezpečí v sobotu při dvaceti záchranných operacích na různých místech Středomoří. Španělská organizace Proactiva Open Arms dnes informovala o záchraně 514 migrantů.

Na záchranných akcích se podle DPA podílely kromě pobřežní stráže a italského námořnictva také pohraniční agentura Evropské unie Frontex, různé nevládní organizace a proplouvající obchodní lodě. Není jasné, zda se při těchto zásazích našli i mrtví lidé. Známo není nic ani o národnosti zachráněných uprchlíků.

Jednou ze zapojených nevládních organizací byla španělská Proactvia Open Arms. Její mluvčí Laura Lanuzaová řekla, že loď Golfo Azzurro zajistila 514 uprchlíků, které poté odvezla k italským břehům. Podle Lanuzaové šlo o Syřany a osoby ze subsaharské Afriky, kteří se plavili z Libye na několika malých člunech a hrozilo jim převrhnutí.

Už ve čtvrtek pomohli záchranáři u libyjského pobřeží 560 uprchlíkům, kteří pluli na dvou gumových člunech a pěti malých dřevěných plavidlech. Na palubu jednoho záchranného plavidla bylo vyzdviženo také tělo mladého Gambijce, kterého podle svědků převaděči zastřelili.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) se letos zatím do Evropy dostalo po moři 44.209 uprchlíků. Téměř 1100 jich cestou zahynulo nebo jsou pohřešováni.