Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron bodoval ve městech, Le Penová ovládla sever Francie

Marine Le Penová v Praze | autor: Facebookový profil političky
Marine Le Penová v Praze | autor: Facebookový profil političky
Foto: Facebook

Paříž - Vítěz prezidentských voleb ve Francii Emmanuel Macron získal podporu voličů ve velkých městech. Poražená Marine Le Penová oslovila nejvíce voličů na severu Francie.

Devětatřicetiletý Macron, který je bývalým ministrem hospodářství, získal 20,7 milionu hlasů voličů z celkových 35,5 milionu, kteří přišli k volbám. Jeho soupeřku volilo 10,6 milionu lidí, ale více než čtyři miliony hlasů byly neplatné či poškozené, což je historický rekord.

Macronův proevropský a liberální program triumfoval především u městských voličů. Například v Paříži získal téměř 90 procent z více než milionu hlasujících. Podobně uspěl rovněž v Lyonu, Toulouse či Bordeaux, kde získal nad 80 procent hlasů. Drtivě triumfoval zejména na západě země, kde ovládl i venkovské oblasti.

Nadpoloviční většinu hlasů přitom získal v drtivé většině z přibližně stovky francouzských departementů. Le Penová ovládla pouze dva na severu země: Aisne a Pas-de-Calais, jehož obyvatelé řeší problémy s uprchlíky a protiimigrační rétorika Le Penové tam má tradičně značný ohlas. Z velkých měst byla její ztráta na Macrona nejnižší v Nice na jihu země, které loni zasáhl velký teroristický útok.

Témata:  Marine Le Pen Francie Emmanuel Macron volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy