Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzský expremiér Valls přechází z levice do Macronova hnutí

Manuel Valls, nový předseda vlády Francie
Manuel Valls, nový předseda vlády Francie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž - Francouzský expremiér Manuel Valls se hodlá ucházet o post poslance za hnutí En Marche! (Vpřed!) nově zvoleného prezidenta Emmanuela Macro. Parlamentní volby se budou konat v červnu.

Macron v pondělí po svém volebním vítězství formálně rezignoval na funkci šéfa hnutí En Marche! (Vpřed!), které se následně přejmenovalo na La République en marche (Republika v pohybu).

Tento krok má přiblížit dosud velmi neformálně organizované hnutí struktuře klasické politické strany a usnadnit přijímání nových členů.

"Protože jsem republikán, protože jsem člověk z levice, protože zůstávám socialistou, protože nepopřu 30 let svého působení v politice, protože jsem také vykonával veřejnou funkci a vím, že vládnout Francii je obtížné," vysvětlil Valls v rozhovoru s rozhlasovou stanicí RTL svůj přechod z levice do centristického hnutí.

V premiérské funkci se těšil velké oblibě a média jej pasovala na nástupce současné hlavy státu Françoise Hollandea, v primárkách jej však porazil Benoit Hamon, který neuspěl v prvním kole prezidentských voleb. Až vypadl, Valls podpořil Macrona.

Témata:  Manuel Valls Francie Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.