Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co se děje v Sýrii? Odborník analyzoval velké hráče

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jelikož je to Turecko, kdo ve skutečnosti kontroluje některé z povstaleckých skupin operujících v Sýrii, mohlo by je jistým způsobem držet zkrátka. Myslí si to alespoň vojenský analytik Kamal Alam. Expert na Blízký východ působící ve výzkumném londýnském pracovišti Royal United Services Institute s tímto názorem vystoupil v rozhovoru pro server RT.

Obnova americko-ruské spolupráce

V sobotu vstoupil v platnost plán na vytvoření tzv. bezpečných zón v Sýrii, který společně předložily Rusko, Turecko a Írán. Má zahrnovat vznik bezletových zón ve čtyřech oblastech deeskalace bojů.

Uvedené zóny mají být vytvořeny nejen v regionech, které mají pod kontrolou síly syrského režimu prezidenta Bašára Asada, ale také v oblastech ovládaných povstaleckými skupinami. Navíc, Spojené státy v posledních dnech daly najevo ochotu obnovit v Sýrii své vojenské kontakty s Ruskem.

Jak tedy poslední vývoj interpretuje analytik? Domnívá se, že jsme svědky případného začátku bližší americko-ruské vojenské spolupráce v krvavou občanskou válkou zmítané Sýrii?

"Může tomu tak klidně být," odpovídá Alam. Připomíná, že Trump ve své volební kampani velmi otevřeně tvrdil, že jeho případná administrativa bude spatřovat jedinou možnost k ukončení války v Sýrii v hledání cest k bližší spolupráci s Moskvou, avšak poté jsem viděli, jaká realita nastala po amerických volbách.

Podle experta nyní zažíváme jistý návrat k tomu, jak byly původně rozdány karty. "Trump a generálové okolo něj, mnozí z nich dávali velmi jasně najevo, že tato válka může skončit pouze prostřednictvím těsné kooperace s Rusy," konstatuje Alam.

Za hlavní příčinu tohoto stavu odborník označuje skutečnost, že ruská armáda si v boji s povstalci v Sýrii vedla velice úspěšně. "To je něco, co se koaličním silám (pod vedením USA) nedaří," zdůrazňuje analytik.

Světlo na konci tunelu

Dá se tedy dle experta očekávat, že americká strana, především pak Pentagon, bude souhlasit s dohodou o deeskalaci syrského konfliktu? "Myslím si, že to je něco, co bude určovat, zda Turecko dokáže držet zkrátka některé ze skupin, které v Sýrii podporuje," soudí Alam.

Co se týká americké strany, analytik se nedomnívá, že Spojené státy by nyní jakkoliv kontrolovaly povstalecké skupiny, které na syrském bojišti působí. Poskytovaly jim sice peníze a zbraně, ale skutečná kontrola nad těmito skupinami již leží v tureckých rukou, deklaruje odborník. Dodává, že bude zajímavé sledovat, jak se celá situace ohledně deeskalace války v Sýrii nyní vyvine.

"Pochopitelně, doufám v to," odpovídá Alam na dotaz, zda se perspektiva míru s Sýrii o něco přiblížila, když byly obnoveny americko-ruské kontakty. Konstatuje, že je dobrá věc zůstávat optimistou, ale na druhou stranu v případě Sýrie pokaždé, když se zdálo, že vidíme světlo na konci tunelu, došlo k nějaké dramatické události, která mír doslova vyhodila z okna.  

Expert v té souvislosti zmiňuje útok chemickými zbraněmi z minulého měsíce, k němuž došlo v provincii Idlib jen krátce poté, co Donald Trump prohlásil, že Bašár Asad není nepřítel. "Dva dny poté tam proběhl útok od někoho od někoho, kdo chtěl zmařit mír," připomíná Alam.  

Zdá se, že se zde nyní otevírá velice dobrá příležitost pro mír, myslí si analytik. Dodává, že mírové rozhovory v Astaně tedy lze hodnotit jako značně úspěšné, zatímco jednání ve švýcarské Ženevě fakticky selhala.

Témata:  Sýrie Turecko USA Syrská krize

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.